Watkin Jones Group held an exhibition on Thursday, as part of the Pre-Application Consultation process, for the redevelopment of the remaining land at the former Dickies Boatyard site in Bangor. The exhibition enabled the developers to obtain the views of the local community about the proposed development, in advance of the finalisation and submission of the planning application.

Site Background and Flood Defences

Following on from the successful delivery of Phase I of the Dickies Boatyard site which was completed in October 2016, the Watkin Jones Group are now looking to bring forward a high quality residential development on Phase II of the Dickies site. In order to raise the land out of the Flood Zone C2, an application to raise the existing site levels was submitted to Gwynedd Council in Summer 2016 and approved in October 2016. The associated works commenced in April 2017 and the land raising element of works concluded in

Summer 2017. As a result of the works undertaken, a Flood Map challenge was then submitted to Natural Resources Wales, who confirmed back in July that the site had successfully been reclassified as being within Flood Zone B, enabling an application for residential development to be pursued.

Planning Strategy

The planning policy framework for Gwynedd is currently provided by the Anglesey and Gwynedd Joint Local Development Plan which was adopted in July 2017. Within the Development Plan the site falls within the Bangor development boundary, but is not designated for any specific use. Policy PCYFF 1 entitled ‘Development Boundaries’ states ‘Proposals within Development Boundaries will be approved in accordance with the other polices and proposals of this Plan, national planning policies and other material planning considerations’.

Initial pre-application discussions have taken place with Gwynedd Council back in August 2017 to discuss the principle of residential development on this site, following the reclassification of the Flood Zone.

Vision

The master plan has been developed with the aim of providing high quality and sustainable residential development that integrates well with the existing urban fabric and protects the natural character and features of the site through sensitive architectural and landscape design. The site provides a sustainable location for high quality housing to complement the housing offered within the city of Bangor and help reduce the housing deficit.

The materials have been chosen to sit comfortably in its context and references both the immediate context and wider area. Bright colours have been proposed to provide a spark of colour when viewed from a distance, as achieved in Beaumaris. A brown/red multi brick has been selected to

reference the historic terraces.

Landscaping Key priorities:

  • – Welcoming street scene
  • – Landscaped buffer between the proposed scheme and the Welsh Water
  • Pumping Station
  • – Landscaped buffer between phases 1 and 2
  • – Public access around the existing dock area
  • – Pedestrianised central focus to the Development

29 Houses and 30 Apartments

The houses have been designed to a high standard with the aim of creating a range of family homes. In order to fully utilise views balconies have been included which will also increase the external space available to residents.

Proposed Provisions

  • 29 Houses in a range of sizes
  • 2 Storey units closest to Phase 1
  • Dwellings orientated to maximise views

Access and Parking

  • Garages included for 3 storey houses
  • Level access is proposed wherever the topography allows
  • 2 parking spaces for every house

The apartments have been designed to a high standard and have been included to allow for a range of property types to allow for a range of

needs to be met. In order to fully utilise views balconies have been included which will also increase the external space available to residents, with private gardens for the ground floor apartments and a communal external space for the upper apartments.

Proposed Provisions

  • 30 Apartments in a range of sizes
  • Tallest buildings furthest from existing dwellings
  • Dwellings orientated to maximise views

Access and Parking

  • Level communal access to apartment blocks
  • 3 parking spaces for every 4 flats
  • Parking to be broken up with landscaping where possible

This scheme has been designed to be sympathetic and ensure minimal impact to the existing historic terraces on Garth and Glandwr Road.

The materials have been chosen to sit comfortably in its context and references both the immediate context and wider area. Bright colours have been proposed to provide a spark of colour when viewed from a distance, as achieved in Beaumaris. A brown/red multi brick has been selected to reference the historic terraces.

29 Houses and 30 Apartments are proposed for Dickies Boat Yard Phase 2 Development by Watkin Jones Group